Om Lärkkulla

STIFTSGÅRD, KURSGÅRD & FOLKAKADEMI

Lärkkulla är ett mångsidigt och modernt utbildnings- och kulturcentrum i Karis, Finland. Som stiftsgård i Borgå stift ordnas en stor del av kyrkans utbildning på Lärkkulla, möten och seminarier i dialog med kulturlivet och samhället.

Hos oss kan du studera språk, musik eller musikal under ett helt läsår eller ta del av kortare kursmoduler. Du kan även ordna dina egna seminarier och möten på vår kursgård eller ta del av de evenemang vi erbjuder. Lärkkulla bildar en helhet med följande verksamhetsprofil och organisation som tillsammans är Lärkkulla Community.

_80A3011_2.jpg
kursgården.png

FOLKAKADEMI - STUDERA SPRÅK, MUSIK och Musikal

Folkakademin grundades år 1949 och står för Lärkkullas långa folkhögskollinjer och även kortare kurser och evenemang.

Folkakademin består av följande utbildningsprogram: Lärkkulla Languages, Lärkkulla Pop&Rock, Lärkkulla Musical, Lärkkulla Songwriting, Lärkkulla Combined.

KURSGÅRD - KURSER OCH EVENEMANG FÖR OCH MED DIG

Ta del av våra kurser eller arrangera egna kurser och evenemang hos oss! På Lärkkulla finns mötes- och seminarieutrymmen i en naturskön miljö. Vi erbjuder dig och din organisation personlig och skräddarsydd service samt smakfull mat tillredd i eget kök.

Kontakta info@larkkulla.net ifall du vill arrangera egna evenemang hos oss!

Lärkkullas historia

Folkakademin på Lärkkulla grundades år 1949 och erbjuder idag långkurser, kortare kurser och evenemang. Idén om att skapa en skola på platsen väcktes dock redan under 1930-talet, då pastor Arne Rosenqvist föreslog en finsk motsvarighet till Sigtuna-stiftelsens arbete i Sverige. Rosenqvist hade en vision om att främja kristen utbildning bland ungdomar genom en kristen folkhögskola och kursverksamhet året runt.

Projektet mötte inledningsvis motstånd och fördröjdes av andra världskriget. Men i början av 1947 fick planerna ny fart. Då erhöll stiftet 1 miljon mark i amerikanska donationer genom ärkebiskop Aleksi Lehtonen. En passande tomt identifierades i Karis, nära Karis kyrka, och den 7 augusti samma år beslutade styrelsen att köpa Lärkkullas parkområde för stiftelsens räkning.

Arkitekterna Hilding Ekelund och Eva Kuhlefelt-Ekelund ansvarade för ritningarna, vilka godkändes den 28 april 1948. Bygglovet beviljades den 26 maj samma år, och bara en vecka senare inleddes byggarbetet med sprängskott. Trots febril aktivitet stötte projektet på hinder, som snabbt förbrukade medel och arbetsmarknadskonflikter.

Lärkkulla stod till slut redo att ta emot sina första studerande den 29 oktober 1949, bara dagar innan den planerade terminsstarten den 1 november. De första eleverna anlände och verksamheten kunde börja.

År 1982 tillkom en kursgård på området, som dock fungerar som en separat enhet från folkakademin. Lärkkulla är en internationell och kreativ skola. Språklinjen startade 1995, medan musiklinjen etablerades redan 1983.

Kursgården byggdes på 1980-talet.

DJI_0090.jpg

LÄRKKULLAS ORGANISATION

Lärkkulla upprätthålls av Lärkkulla-stiftelsen, som grundades år 1947 av en rad finlandssvenska kyrkliga organisationer. Enligt Lärkkulla-stiftelsens stadgar består stiftelsens högsta ledning av en delegation med tolv medlemmar. Denna delegation utser sju medlemmar samt en ersättare i Lärkkulla-stiftelsens styrelse med ansvar för stiftelsens praktiska angelägenheter.

Lärkkulla-stiftelsens delegation 2025

Åstrand Biskop Bo-Göran, ordförande, Kyrkostyrelsen
Myrskog Stefan
, Kyrkostyrelsen
Tuovinen Ulla, Kyrkostyrelsen
Blomberg Alina, Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland r.f.
Dahlbacka Jakob, Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland r.f.
Cleve Monica, Församlingsförbundet r.f.
Anders Backström, Församlingsförbundet r.f.
Rautalahti Juha-Pentti, Finlands Svenska Söndagsskolförbund r.f.
Sällström Kalle, Församlingsförbundet r.f.
Söderlund Roger, Finlands Svenska Söndagsskolförbund r.f.
Böckelman Henrik, Förbundet Kyrkans Ungdom r.f.
Österberg Camilla, Förbundet Kyrkans Ungdom r.f.

LÄRKKULLA-STIFTELSENS STYRELSE 2025

Pia Kummel-Myrskog, ordförande
Annika Wester
Mats Grönblom
Åsa Häggblom,
ersättare
Birgitta Udd
Gustav Laxell
Rune Lindblom
Peter Nynäs

Sari Flythström, ekonomichef, sakkunnig
Juhani Jäntti, Direktor, rektor, sekreterare